16 maart 2023
Tips voor een goede nachtrust
Tips voor een goede nachtrust.
De eerste en belangrijkste stap die je moet zetten is het juiste matras, maar wat veel mensen vaak vergeten en wat ook een grote impact heeft op je nachtrust is hetgeen je overdag doet en eet/drinkt. Als je weet waarop je moet letten, is een goede nachtrust geen verre droom meer.
Hieronder geven wij 10 tips die kunnen zorgen voor een goede nachtrust en die jij kan toepassen in je dagelijkse leven.
1. Kies het juiste bed/matras
Beter slapen begint met een goed matras. Hoe weet je nou of je de juiste keuze maakt?
Aan de hand van je lichaamsopbouw, gewicht, slaaphouding en andere kenmerken, kunnen wij jou adviseren in het matras dat het beste bij jou past. Plan een gratis slaapadvies via onderstaande link en kom erachter wat voor jou een geschikt matras is.
Advies nodig? Wij helpen jou! | Mooi gewoon met Kruit & Kramer (kruit-en-kramer.nl)
2. Het aanhouden van een constant slaapritme
Heb je gisteren slecht tot nauwelijks geslapen? Ga dit dan niet overcompenseren door de avond erna vroeg op bed te gaan. Slapen doe je wanneer je slaperig bent, een vermoeid gevoel draagt hier niet aan bij. Probeer een constant slaapritme aan te houden, ook in de weekenden of tijdens vakantieperiodes.
3. Maak je hoofd leeg
Ga niet liggen piekeren op bed. Piekeren houdt je namelijk wakker en je hersens alert. Dit wil je juist voorkomen, want wanneer je hersenen volledig te rust komen zal je goed slapen.
Dus ga geen takenlijstjes maken in je hoofd voor morgen. Sluit de dag af voordat je in bed gaat liggen. Problemen lossen zich het beste op wanneer je fris en fruitig bent.
4. Creëer een slaapritueel
Dit leren we onze kinderen op jonge leeftijd al aan, maar vaak schiet het er bij ons zelf in.
Een slaapritueel zijn handelingen die je elke avond uitvoert voordat je in je bed kruipt.
Deze handelingen kunnen jou helpen om tot rust te komen en snel in slaap te vallen. Smeer bijvoorbeeld je brood voor morgen in de avond en leg je kleren die je de dag erna aan wilt trekken vast klaar. Met zo’n ritueel vertel je je lichaam dat het tijd is om de lichten te doven.
5. Vermijd slaapmiddelen of alcohol
Kan je niet in slaapkomen? Dan is het makkelijk om even een pilletje te nemen om sneller in slaap te komen. Het klinkt onschuldig maar dat is het niet. De eerste paar keer zal je het als fijn ervaren en zal je vaker een slaappilletje nemen om te kunnen slapen. Maar op den duur zullen deze niet meer werken, tenzij je de dosis verhoogd en daarna raak je eraan gewend of misschien wel verslaafd. Denk dus goed na voordat je aan slaapmedicatie begint. Vermijd ook het gebruik van alcohol voor het slapen gaan. Of het wel bekende slaapmutsje. Alcohol zorgt er vaak wel voor dat je sneller in slaapt komt, maar de kwaliteit van je nachtrust is een stuk slechter.
6. Zorg voor warme voeten en handen.
Tijdens het inslapen geeft je lichaam warmte af aan de omgeving. Dit gaat het snelst wanneer je handen en voeten ook warm zijn en de slaapkamer koel aan voelt. Door je handen en voeten van te voren op te warmen kan ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt, hierdoor komt de doorbloeding sneller op gang en koelt je lichaam sneller af.
7. Vermijd schermtijd
Blauw licht dat afkomstig is van onze smartphone/tablet of tv onderdrukt de productie van het slaaphormoon melatonine en stimuleert het stresshormoon cortisol. Vermijd schermtijd in bed.
8. Ga sporten of bewegen, maar niet te laat.
Overdag voldoende bewegen is goed voor je nachtrust. Wanneer je sport stijgt je hartritme en daardoor ook je lichaamstempratuur. Daarom kan je beter niet vlak voor het slapen gaan sporten. Gun jezelf een paar uur rust/cooling down.
9. Relax
Om goed in slaap te komen moet je stress vermijden. Probeer voordat je op bed gaat tot rust te komen en eventueel wanneer dit nodig is ademhalingsoefeningen te doen. Relaxatie en ademhalingsoefeningen helpen om de mentale druk af te bouwen.
10. Je slaapt zoals je eet
Slechte eet en drinkgewoontes hebben niet alleen invloed op je lichaam maar ook op je nachtrust. Het klinkt logisch dat alcohol, koffie en energiedrankjes je wakker houden. Maar wist jij ook dat je het beste chocolade, vette voeding en rauwe groenten kunt vermijden als je een goede nachtrust wilt?
Van bananen, brood, kip en melk word je dan juist wel slaperig.