Een duurzaam Kruit & Kramer

Duurzame activiteiten

Bij Kruit & Kramer, Pronto Wonen, Profijt Meubel en Decorette Groningen wordt al tientallen jaren gewerkt aan een duurzamer klimaat in de winkelpanden, in de afval stromen, en in het bezorgen van de goederen. In 2020 zijn er op de daken van het centraal distributiecentrum en de woonwinkel Kruit & Kramer, zonnepanelen geïnstalleerd, waardoor we nu ook energie opwekken. We nemen je in het kort mee langs de verschillende duurzame activiteiten.

Afval scheiden

Meubelen worden goed verpakt geleverd, om schade te voorkomen. Hierdoor ontstaat er een grote afval stroom van o.a. plastic, karton en piepschuim. Dit afval scheiden we zowel in de winkels, als in ons magazijn wanneer de verpakkingen retour worden meegenomen na levering of afhaling van de meubelen. Van dit gescheiden afval kunnen weer nieuwe producten worden gemaakt. Grondstoffen worden op deze manier niet verspild. Wij scheiden ons afval in papier en karton, plastic, piepschuim en restafval.

Houten pallets

Wij verzamelen houten pallets, transportlatten etc. die niet meer worden hergebruikt voor transport. Deze houten pallets en transportlatten worden aan Cosis aangeboden. Zij demonteren de houten pallets en hergebruiken het hout voor hun eigen producten.

Meubels retour nemen

Klanten kunnen bij het bestellen van een nieuw meubel, aangeven of zij het oude meubel retour willen geven aan ons. Het oude meubel wordt aangeboden aan Kringloop winkels, waar ze (al dan niet opgeknapt) een tweede leven krijgen. Dit geldt voor banken, stoelen, eettafels etc.
Matrassen worden veelal gerecycled. Oude matrassen worden aangeboden aan o.a. Auping of andere organisaties, zoals RetourMatras. Textiel en staal dat uit oude matrassen herwonnen wordt gaan als grondstof naar gespecialiseerde hergebruikers die er nieuwe producten van maken.

Zonnepanelen

In 2020 zijn er door GroenLeven in totaal 2600 zonnepanelen op het dak van de woonmall Kruit & Kramer en het distributiecentrum geplaatst. Hiermee worden zo’n 225 huishoudens voorzien van groene energie.
GroenLeven vindt dat Kruit & Kramer met haar dubbelfunctie een voorbeeld is voor de energietransitie, omdat in de provincie Groningen nog maar 5% van de grootschalige daken gebruikt wordt voor zonne-energie. Kruit en Kramer neemt hierin het voortouw, aldus GroenLeven. Hier zijn wij als bedrijf natuurlijk best wel trots op!
Lees het volledige artikel hier.

Ledverlichting

In onze winkels hebben we veel licht nodig om de meubelen goed te presenteren. Om de energiebehoefte van deze winkelpanden te verlagen, zijn de meeste winkels inmiddels voorzien van LED-verlichting. Ledverlichting is zuinig in energie en heeft een lange levensduur. Ons doel is om alle panden te voorzien van LED-verlichting binnen de komende twee jaar.

Efficiënte bezorging

Wij delen de vrachtwagen zo efficiënt mogelijk in met alle meubels die bezorgd moeten worden op een dag. Daarnaast plannen wij onze bezorgroutes zo efficiënt mogelijk in, waardoor we minder CO² produceren.

Mensen kansen bieden

Wij werken samen met verschillende partijen, waaronder Cosis, om mensen die een achterstand op de arbeidsmarkt hebben, aan het werk te helpen of een stage plek te bieden.