Onze historie in vogelvlucht

We schrijven het jaar 1913. Op zaterdag 7 juni opent Hendrik Kruit –de overgrootvader van de huidige directeur Joop Kruit – een winkelpand aan het Schoolpad in Stadskanaal. In de winkel worden in eerste instantie ijzerwaren en huishoudelijke artikelen verkocht. Tegelijkertijd presenteert Hendrik zich ook als aannemer en timmerman.

Kruit ontwikkelt zich door de jaren heen tot een gedegen ondernemer. Belangrijk jaar in de historie van het bedrijf vormt het jaar 1929. De oprichter van de firma Kruit start met de verkoop van meubelen. De eerste collectie bestaat uit twee stel stoelen, een kast, een paar tafels en spiegels. Een jaar later krijgt vader Kruit hulp van zijn tweede zoon Rense. De verkoop van meubels blijkt een geslaagde stap. Drie jaar later wordt de winkelruimte al verdubbeld en vindt er tevens verkoop van woningtextiel plaats.

Het jaar 1913

Naoorlogse jaren

Tijdens de naoorlogse jaren groeit de firma Kruit in de Oost-Groningse en Drentse Veenkoloniën uit tot een gerenommeerde naam op het gebied van meubel, woningtextiel en galanterieën. De verkoop vindt ondertussen plaats vanuit diverse locaties en de drie oudste zoons van de oprichter – Jacob, Rense en Matheus – werken dan ook in het bedrijf.

1e bestelauto k&k

Het jaar 1968

Het jaar 1968 vormt een van de mijlpalen in de historie. De firma Kruit gaat samen met de firma Kramer verder onder de huidige naam Kruit & Kramer. Het is tevens het jaar dat de derde generatie Kruit zitting neemt in de directie en dat de firma een nagelnieuw pand opent aan de Navolaan in Stadskanaal.

familie

HEDEN

Tijden veranderen. De directie neemt met het oog op de toekomst een belangrijke beslissing: zij maakt de stap naar de stad Groningen. Kruit & Kramer neemt in 1980 Multimeubel aan de Protonstraat over. In dit pand huist de woonwinkel Kruit & Kramer anno 2023 nog altijd als onderdeel van de Woonboulevard Hoendiep.