Inloggen

Wachtwoord vergeten

Nog geen account?

Maak hieronder dan snel jouw account aan en profiteer van de voordelen!

Account aanmaken

De voordelen van een chaise longue

Chaise longue

Als je het hebt over stijlvolle meubelstukken, dan is dit bijzondere bankje zeker één die in deze categorie mag vallen.

Een chaise longue is te herkennen aan een lange zitting en een leuning aan één of twee kanten. Het zit een beetje tussen een eenpersoons bed en een bank in. Je kunt er lekker op tv kijken of een boek lezen en tegelijkertijd de benen even strekken.

Soms wordt hij ook gebruikt als een extra bank. Wanneer je twee banken wat veel vindt, maar wél het ligcomfort erbij wilt hebben, dan kan dit een goed en luchtig alternatief zijn.

chaise longue

bron: Pinterest

Oorsprong chaise longue

Oorspronkelijk komt de chaise longue uit Egypte. De eerste combinatie van een stoel en een bed was toen nog gemaakt van palmbladeren, maar al snel bedachten de Egyptenaren om ebbenhout te gebruiken en lattenbodems voor meer comfort.

In de tijd van  Lodewijk XV-stijl  (1745 tot 1780) was een meerdelige chaise longue bekend als de duchesse brisée.

Goden en godinnen

Later werden de fauteuil en de voetensteun samengevoegd tot één geheel. Het begrip ‘chaise longue’ is bekend sinds het begin van de 18e eeuw, maar het soort ligstoelen is eigenlijk veel ouder en is in verschillende varianten al terug te vinden bij de Romeinen, de Grieken en, zoals al eerder genoemd, de Egyptenaren.

Na verloop van tijd werd deze ligbank ook populair in andere landen. Oude Grieken beeldden af dat goden en godinnen in dit type stoel lagen. Misschien is het ook wel hierdoor dat deze bank toch wel een beetje dat chique imago heeft gekregen.

De chaise longue werd in de jaren daarna steeds luxer en vergelijkbaar met de variant die we nu kennen.

Chaise longue bij Kruit & Kramer

Ook in onze winkel zijn er ontzettend veel banken te bestellen met deze zitvorm. Vaak wordt een chaise longue als extra deel bij een bank besteld, zoals hier op deze foto bij de ‘Namia blue’.

Maar het is ook juist erg leuk om een chaise longue in zijn eenvoud in huis te zetten.
Helemaal als je een beetje de ruimte hebt is zo’n extra zitplekje om bijvoorbeeld lekker te kunnen lezen erg prettig. Maar ook als je juist een kleine woonruimte hebt kan een compacte chaise longue een ideale tussenweg zijn tussen een stoel en een bank.

chaise longue

Ook in onze winkel hebben wij losse exemplaren staan. Deze variant uitgevoerd in blauw fluweel is te vinden op onze afdeling modern | ‘Fuego’  €1620,-

En deze groene bank ‘Divaro’ à €699,- is te vinden op onze afdeling IN.HOUSE

chaise longue

Kijk ook eens op onze website voor meer wooninspiratie

Of laat je inspireren op Pinterest!

Kruit & Kramer, Hoendiep 99C Groningen
(bron tekst: wikipedia)