Persbericht

Hofleverancier logo

Kroon op het werk van 100-jarig familiebedrijf (1913-2013)
Kruit & Kramer krijgt predicaat ‘Hofleverancier’

Aan het familiebedrijf Kruit & Kramer uit Groningen is in de avond van maandag 29 september door Burgemeester dhr. R.L. Vreeman van de gemeente Groningen het predicaat ‘Hofleverancier’ uitgereikt. De ceremonie vond plaats in de woonmall Kruit & Kramer op de Woonboulevard Hoendiep in het bijzijn van oud-directieleden, oud-personeel, medewerkers en relaties.
Hiermee staat een kroon op het werk van het bedrijf dat inmiddels onder leiding staat van de vierde generatie Kruit, te weten dhr. Joop Kruit. Vorig jaar vierde de firma Kruit & Kramer haar honderdjarig bestaan.
Burgemeester Vreeman constateerde dat de sterk gewijzigde marktomstandigheden in de meubelbranche veel aandacht en inzet vergen. ,,Het gemeentebestuur is blij met een ondernemer zoals U. U behoort tot een bijzonder selecte groep ondernemingen die het predicaat Hofleverancier mag voeren. Dat heeft U zéér verdiend.’’
Tot de firma Kruit & Kramer sprak ook de CEO van inkooporganisatie Euretco, Harry Bruijniks. Hij roemde de ,,daadkracht en doelgerichtheid’’ van Kruit & Kramer, waarbij de ondernemerszin altijd gepaard is gegaan met menselijkheid. ,,Ook in moeilijke tijd houdt U altijd uw rug recht.’’ Bruijniks kenmerkte Kruit & Kramer als uitstekende inkopers, amicaal en met respect opererend. ,,En het zijn mensen mensen.’’
Henk Klop, bestuurslid van de Internationale Meubel Groep waarvan Joop Kruit voorzitter is, omschreef de preses ,,een boegbeeld’’ in zijn rol als voorzitter van de raad van bestuur. ,,Met gevoel voor emotie, ook in lastige omstandigheden.’’
In het dankwoord van Joop Kruit stond het woord ‘samen’ centraal als ‘kernwoord voor de geschiedenis van ruim 100 jaar Kruit & Kramer’.
,,Zichtbaar en kenmerkend komt ‘samen’ binnen het familiebedrijf tot uiting in de ‘samenwerking’ met medewerkers, leveranciers en relaties. Maar bovenal komt ‘samen’ vanaf de oprichting van het familiebedrijf het best tot uiting in het woord ‘samenbinden’. Geloof en vertrouwen in God in een ‘samenbindende’ factor voor de (oud-)directies vanaf de oprichting. Waarbij zij Gods Zegen ‘samen’ hebben ervaren in tijden van voor- en tegenspoed.’’

Vierhonderd bedrijven

Op dit moment zijn circa 400 Nederlandse bedrijven gerechtigd tot het voeren van het predicaat Hofleverancier. Zij voeren met trots het Koninklijk Wapen en de titel ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’.

Het predicaat is een Koninklijke onderscheiding voor kleine en middelgrote bedrijven, die niet noodzakelijkerwijs ook aan het Hof hoeven te leveren. Het gaat om bedrijven van ten minste honderd jaar oud met een zeer goede reputatie in de regio. Zij onderscheiden zich door kwaliteit, soliditeit en continuïteit.

Historie

We schrijven het jaar 1913. Op zaterdag 7 juni opent Hendrik Kruit – de overgrootvader van de huidige directeur Joop Kruit – een winkelpand aan het Schoolpad in Stadskanaal. In de winkel worden in eerste instantie ijzerwaren en huishoudelijke artikelen verkocht. Tegelijkertijd presenteert Hendrik zich ook als aannemer en timmerman.
Kruit ontwikkelt zich door de jaren heen tot een gedegen ondernemer. Belangrijk jaar in de historie van het bedrijf vormt het jaar 1929. De oprichter van de firma Kruit start met de verkoop van meubelen.
De eerste collectie bestaat uit twee stel stoelen, een kast, een paar tafels en spiegels. Een jaar later krijgt vader Kruit hulp van zijn tweede zoon Rense. De verkoop van meubels blijkt een geslaagde stap. Drie jaar later wordt de winkelruimte al verdubbeld en vindt er tevens verkoop van woningtextiel plaats.
Tijdens de naoorlogse jaren groeit de firma Kruit in de Oost-Groningse en Drentse Veenkoloniën uit tot een gerenommeerde naam op het gebied van meubel, woningtextiel en galanterieën. De verkoop vindt ondertussen plaats vanuit diverse locaties en de drie oudste zoons van de oprichter – Jacob, Rense en Matheus – werken dan ook in het bedrijf.
Het jaar 1968 vormt een van de mijlpalen in de historie. De firma Kruit gaat samen met de firma Kramer verder onder de huidige naam Kruit & Kramer. Het is tevens het jaar dat de derde generatie Kruit zitting neemt in de directie en dat de firma een nagelnieuw pand opent aan de Navolaan in Stadskanaal.
Tijden veranderen. De directie neemt met het oog op de toekomst een belangrijke beslissing: zij maakt de stap naar de stad Groningen. Kruit & Kramer neemt in 1980 Multimeubel aan de Protonstraat over. Daar huist de woonwinkel anno 2013 nog altijd als onderdeel van de Meubelboulevard Hoendiep.

HET HEDEN

Vandaag de dag bestaat het familiebedrijf – waarover Joop Kruit (1963) sinds 1999 als vierde generatie de directie voert – naast de Woonmall van Kruit & Kramer aan het Hoendiep verder uit ProfijtMeubel in Groningen, Assen en Hoogeveen, Pronto Wonen in Groningen, Henders&Hazel in Assen en Decorette in Groningen (als onderdeel van de Woonmall). Het hoofdkantoor en het centraal magazijn zijn gevestigd aan de Diamantlaan in Groningen.
Kruit & Kramer biedt anno 2014 werkgelegenheid aan 75 personen. Eind dit jaar verschijnt een boek over de dynamische historie van het familiebedrijf.