Onderhoudsadvies zitmeubelen

Algemene informatie over zitmeubelen

Zacht zitten is comfortabel zitten

Een zacht, comfortabel zitmeubel produceren, is omslachtiger om te ontwikkelen dan een hard zittend meubel. Gelukkig heeft de technologie van elastische materialen enorme vorderingen gemaakt en wordt deze technologie u nu aangeboden als consument. U zit het comfortabelst in een zitmeubel wat zicht aan uw lichaamshouding aanpast. Het is rustgevend en zowel fysiek, als psychisch gezond. Hard zitten op een kantoorstoel of eetkamerstoel is gebruikelijk, maar thuis op de bank is het prettig als uw lichaam zich volledig kan ontspannen.

Het zitmeubel past zich aan uw lichaam aan

Op een hard oppervlak dient het lichaam zich aan te passen aan het meubel. Bij een zitmeubel is het juist omgekeerd. De hoogwaardige elastische producten zijn zo ontwikkeld, dat zij zich vrij langzaam en behoedzaam aan uw lichaam gaan aanpassen. Naar gelang de frequentie van de gebruiksduur, temperatuur en lichaamsgewicht, zal gemiddeld na 3 tot 6 maanden de optimale zachtheid worden bereikt. Na deze eerste gebruiksperiode wordt het comfortniveau optimaal en blijft het jarenlang stabiel.

De binnenkant

De grondstof die in de eerste plaats het comfort bepaalt is polyurethaan-foam. Een eigenschap van polyurethaan-foam is, dat het aanvankelijk in een nieuw zitmeubel harder is. Die hardheid daalt in ca. 6 maanden met 15% tot 20%, om zich dan voor vele jaren te stabiliseren. Het gewenste comfort is dan bereikt.

Plooivorming

Dit is steeds een moeilijk punt. Aan de ene kant wil men een zacht zitcomfort, maar anderzijds zou men willen, dat de kussens en het leder er altijd even glad en strak uitzien. Zoiets is onmogelijk. Alleen wanneer men de bekledingsmaterialen op een harde ondergrond, zoals een steen of een plank spant, al deze nooit rimpelen of plooien. Stoffeert men echter de bekledingsmaterialen op een zachte en/of soepele vulling en/of vering, dan zal de stof cq. het leder langzaam de vorm aannemen van het lichaam dat erop zit. Er ontstaan dus altijd plooien in comfortabele zitmeubelen.

Bij normaal gebruik ontstaan rimpelingen. U merkt dat vlak bij de armleuning het meest gezeten wordt. Vergelijk dit met lederen schoenen. Plooien van het leder in de schoen is een heel natuurlijk iets. Al na een paar dagen ontstaan er rimpels in de schoenen. Dat is voor een zitmeubel niet anders. Ook bij minder strakke, nonchalantere modellen is het goed zichtbaar op welke plaatst het vaakst gezeten wordt.

A. Lederen bekleding

Leder is een natuurproduct met buitengewone eigenschappen en is zeer geschikt voor zitmeubelen. Als consument heeft u al behoorlijk wat ervaring met leder. U draagt immers lederen schoenen of kleding. U weer dus dat niet leder wat stugger is en ook uw zitmeubel is in het begin wat gladder en strakker.

Met het verzachten van de vulling en veringmaterialen, gaat u iets dieper wegzakken in uw zitmeubel. Het leder past zich dan ook aan en rekt altijd mee, zodat er plooien ontstaan wanneer u opstaat. Die plooivorming zal toenemen totdat de optimale zachtheid van foam, veringbanden en watten is bereikt na ongeveer 3-6 maanden. Dit is in het ontwerp ook bewust zo voorzien. Hoe harder de vering, hoe gladder het leder. Hoe zachter het zitmeubel, hoe meer plooien.

B. Stoffen bekleding

Stoffen zijn zeer verschillend. Naargelang de vezels die in de zijn gebruikt en de manier van weven, varieert de elasticiteit. Dit zorgt ervoor dat de stof minder of meer plooien gaat vertonen, naarmate de oorspronkelijke hardheid van het zitmeubel veranderd. Toch zijn ook hier plooien een normaal verschijnsel. De plooivorming stabiliseert zich wanneer uw zitmeubel zijn optimale zachtheid heeft bereikt.

Sterkte en levensduur

Kwaliteit, sterkte, slijtvastheid

Rompen bestaan hoofdzakelijk uit massief houten regelwerk. De soepele ophanging bestaat uit technisch zeer hoogstaande geweven veringbanden die jarenlang comfort waarborgen, soms worden er ook spiraalveren (ook wel nosagvering genoemd) gebruikt. Voor een soepele stoffering worden watten gebruikt, onder meer tussen “foam” en bekleding. Deze worden onder invloed van uw lichaamsgewicht, de temperatuur en de vochtigheid van uw lichaam samengedrukt. Ze verliezen na verloop van tijd door gebruik hun volume. U dient de zit- en rugkussens met een veren- of vlakkenvulling dagelijks flink op te kloppen.

Lichaamsgewicht

Bij het produceren van zitmeubelen wordt er gerekend met gemiddelde waarden. Bij een lichaamsgewicht van 90 à 100 kg zijn de meeste zitmeubelen in de buurt van hun limiet en is het raadzaam om advies te vragen.

Handige tips voor zitmeubelen

  • Laat liever geen huisdieren op uw zitmeubel tenzij u het meubel EXTRA beschermt.  Het meubel is niet gemaakt voor honden of katten. Vooral de bekleding wordt door huisdieren soms erg beschadigd.
  • Gebruik de armleuning en de rugleuning niet als zitplaats.
  • Een zitmeubel is niet gemaakt om op te staan. De vering wordt dan plaatselijk sterk overbelast.
  • Een zitmeubel is geen trampoline. Een vakman kan direct vaststellen wanneer een breuk is ontstaan door verkeerd gebruik, waardoor de garantie vervalt.
  • Een comfortabel zitmeubel is juist ontworpen voor een normale ontspannen zithouding. Laat uw lichaam volledig steunen op de rugleuning. Ga niet systematisch op de voorste rand van het zitkussen zitten. Dan gaat u het zitkussen op den duur sterk vervormen.
  • Uw bank kan gebruikt worden om even in te dutten. Een bank is echter geen volwaardig bed. Vooral bij leder is de grote hoeveelheid transpiratiedamp, die het lichaam tijdens een nacht slapen afgeeft bij herhaling echt schadelijk.