Werking van hout
Voorkom extreme werking van je houten meubelen
Hout geeft je interieur een natuurlijke uitstraling en is verkrijgbaar in verschillende stijlen en uitvoeringen. Gelakt, gelamineerd, massief, onbewerkt enzovoort. Hout heeft eigenschappen die bijdragen aan de natuurlijke en karakteristieke uitstraling van je interieur. Hout is een natuurproduct en daardoor kan het hout gaan werken, het hout kan gaan krimpen en uitzetten. Dit is het gevolg van een wisselend vochtgehalte. Dit noemen we het werken van hout. De kans op werking van het hout is het hoogst in de winter, wanneer er meer gebruik wordt gemaakt van de verwarming of kachel. Binnenshuis zal de gemiddelde luchtvochtigheid variëren tussen de 40 en 60%. Over het algemeen is de relatieve luchtvochtigheid in badkamers het hoogst. Wij informeren je daarom graag over het werken van hout en wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je houten meubel een normale werking heeft.
Wat gebeurt er bij een te hoge luchtvochtigheid?
Hoe vochtiger de lucht, hoe groter de kans dat het hout gaat uitzetten (zwellen). De tijdsduur voor de opname van vocht door het hout is sterk afhankelijk van de houtsoort. De gevolgen bij langdurige blootstelling aan een te hoge relatieve luchtvochtigheid zijn in het ergste geval dat het houten meubel of de houten vloer bol gaat staan. Dat komt omdat er dan geen zwelruimte meer is in het frame, waardoor het hout omhoog komt.
Wat kun je hieraan doen?
Ventileren is belangrijk om de te vochtige lucht af te voeren. Het afvoeren van te vochtige lucht kan worden versneld door in de winter te stoken, omdat warme lucht meer vocht opneemt. In de zomer bij een zeer hoge relatieve luchtvochtigheid buitenshuis is het raadzaam om deuren en ramen te sluiten. Wanneer het ’s avonds afkoelt buiten (vooral bij helder weer) is het goed om weer te ventileren. In sommige gevallen is het raadzaam om een luchtontvochtiger neer te zetten. Bij een te hoge luchtvochtigheid gedijt huisstofmijt goed, wat kan zorgen voor allergische reacties. Ook veroorzaakt een te hoge relatieve luchtvochtigheid muffe luchtjes of zelfs schimmel.
Wat gebeurt er bij een te lage luchtvochtigheid?
Hoe droger de lucht, hoe groter de kans dat het hout gaat scheuren (krimpen). Vocht wat zich in het hout bevindt wordt door een te lage luchtvochtigheid hieraan onttrokken. Hoewel dit een langzaam proces is kan dit bij langdurige blootstelling leiden tot krimpnaden, schotelen van het hout of droogtescheuren veroorzaken. De tijdsduur voor de afname van vochtpercentage in het hout is sterk afhankelijk van de houtsoort. Over het algemeen trekken de krimpnaden en droogtescheuren weer dicht, wanneer de luchtvochtigheid normale waardes van 50 – 60% heeft bereikt. In het ergste geval kan ook bij een langdurige en zeer lage luchtvochtigheid de lijmverbinding breken. Deze natuurlijke werking van hout hoort bij een massief houten product en is geen klacht die verholpen kan worden. Langdurige lage luchtvochtigheid brengt niet alleen schade toe aan het houten meubel, maar kan ook leiden tot gezondheidsklachten. Je kunt droge slijmvliezen krijgen en die veroorzaken droge ogen, neus en er kunnen keelklachten optreden. Ook wordt men veel sneller verkouden dan wanneer de luchtvochtigheid op peil is.
Wat kun je hieraan doen?
Er moet verdampingswarmte worden geleverd waardoor er dus vocht in de lucht wordt gebracht. Dit kunt je doen met de welbekende verdampingsbakjes aan de radiatoren of met een waterkoker. Iets gemakkelijker is het om een luchtbevochtiger aan te schaffen met een geïntegreerde hygrometer. Zodra de luchtvochtigheid te laag is slaat de luchtbevochtiger aan en gaat weer uit zodra de ingestelde luchtvochtigheid is bereikt. Het enige wat je moet doen is zorgen dat het water wordt aangevuld.
Hoe zorg ik voor een normale werking van hout?
De houten meubelen worden tegenwoordig vaak zo geconstrueerd dat de meeste werking van het hout wordt opgevangen door het meubel zelf. De hoeveelheid vocht die jouw meubel bij levering bevat is afgestemd op een gemiddelde relatieve luchtvochtigheid van 45-55%. Zolang de relatieve luchtvochtigheid thuis tussen de 40-60% blijft, wordt het krimpen en zwellen binnen de perken gehouden en is sprake van een normale werking van het hout. Met behulp van een zogenoemde Hygrometer kan je de luchtvochtigheid in huis eenvoudig meten. Een hygrometer geeft het luchtvochtigheidspercentage van je huis aan, zodat je snel en makkelijk kan zien of je een goede luchtvochtigheid hebt of juist niet.
Deze hygrometers zijn ook bij ons in de winkel te verkrijgen voor nog geen € 10,-.
Wat moet ik doen bij een te hoge luchtvochtigheid?
Zorg voor voldoende ventilatie. Het is belangrijk dat er geen extra toevoeging van vochtige lucht is. Zorg dat je bij een hoge luchtvochtigheid de afzuigkap gebruikt en damp uit de wasdroger en de vaatwasser naar buiten afvoert. Als dit allemaal niet helpt, dan kun je de aanschaf van een mobiele airco overwegen. Door deze maatregelen te treffen blijven je massief houten meubels in perfecte staat. Blijft de relatieve luchtvochtigheid lange tijd te hoog, dan zal het hout uiteindelijk gaan uitzetten.
Voordelen voor je gezondheid
Een goede luchtvochtigheid brengt meerdere voordelen met zich mee. Naast dat het belangrijk is voor het behoud van je houten meubelen is het ook nog eens goed voor je gezondheid. Misschien heb je het zelf al eens aan de lijve ondervonden, maar bij een te lage luchtvochtigheid kun je een droge keel krijgen, hoofdpijn, droge lippen en geïrriteerde luchtwegen en slijmvliezen. Een luchtvochtigheid die in balans is voorkomt dit soort klachten.