Onderhoudsadvies Leder

Meubelverzorging voor lederen meubels

Algemene informatie over leder

Leder is een natuurlijk materiaal. Hoewel voor meubelleder alleen de beste huiden worden geselecteerd, is het mogelijk dat u littekens van bijvoorbeeld insectenbeten, doornschrammen of hoornstoten, nekrimpels, grove poriën of nerfstructuurverschillen in het leder terugvindt. Dit is de natuurlijke charme van het leder en maakt dat uw bekleding uniek is en een geheel eigen karakter heeft. Hierin onderscheidt echt leder zich van kunstproducten.

Nonchalant effect

Een nieuw lederen zitmeubel toont in het begin eventueel nog een beetje strak en stug. Maar zodra u het meubel eenmaal in gebruik heeft, zal er plooivorming ontstaan. Dit geeft een mooi nonchalant effect. Behalve de lederen bekleding zelf, zullen ook de vullingen en de vering in uw meubel zich in stugheid aanpassen, waardoor u van een optimaal en natuurlijk zitcomfort kunt genieten. Bij zachte vullingen zal de nonchalante plooivorming overigens meer aanwezig zijn dan bij stevigere vullingen.

Voorzorg

Om de kleur en souplesse van de lederen bekleding te beschermen, kunt u uw zitmeubel het beste uit direct zonlicht plaatsen en liefst niet te dicht bij de verwarming. Zo voorkomt u aantasting van de kleur en uitdroging van het leder.

Regelmatig onderhoud

Met slechts weinig inspanning kunt u jarenlang genieten van een mooie lederen bekleding. Om het leder te voorzien van de nodige voeding c.q. bescherming is het onderhoudsinterval 2 à 3 keer per jaar. De benodigde onderhoudsmiddelen zijn bij ons verkrijgbaar. Het dagelijkse onderhoud beperkt zich bij beschermende ledersoorten tot het afnemen met een licht vochtige doek. Let wel dat de gebruikte doek vrij moet zijn van zeep en kalkresten. Gebruik deze doek enkel voor het onderhoud van uw lederen zitmeubel. Wij raden aan gedestilleerd water te gebruiken. Het bevochtigen van de doek dient enkel om het stof op te nemen, maar vooral niet om het leder te bevochtigen. Gebruik van chemische reinigingsmiddelen of oplosmiddelen hebben een vernielend effect op leder.

Verwijderen van vlekken

Gemorste substanties kunt u het beste verwijderen door van de buitenzijde van de vlek naar vinnen toe te werken. U dept de vlek met een tissue of schone katoenen doek, waarna u het meubelstuk afneemt met een vochtige doek.
Erkende merken van onderhoudsmiddelen hebben de juiste producten om vlekken te verwijderen. Wanneer de vlek ernstig is en niet te verwijderen lijkt, raadpleeg ons dan voor een advies.

Structureel onderhoud

Voor het behoud en de garantie heeft uw lederen zitmeubel, naast het normale dagelijkse onderhoud, minimaal twee keer per jaar een intensieve behandeling nodig. Voor dit onderhoud bieden wij u de juiste onderhoudsproducten. Volg nauwlettend de instructies. Zonder goede onderhoudsmiddelen, speciaal gemaakt voor lederen zitmeubelen, kan uw meubel uitdrogen waardoor er vlekken kunnen ontstaan en na verloop van tijd kan het leder barstjes gaan vertonen die niet onder de garantie vallen.

Transpiratie en medicatie

Iemand die een uurtje in zijn bank zit en af en toe opstaat, tegenover een meer passieve persoon die urenlang op dezelfde plaats zit, dat maakt een behoorlijk verschil. Een lichaam scheidt altijd een hoeveelheid vocht af via transpiratie en damp. Transpiratie is op zicht gezond, maar houdt ook een aantal chemische stoffen in zich, die zeer langzaam maar zeker de beschermlaag van het leder en het leder zelf kunnen aantasten. Transpiratie en warmte zijn de elementen die op de duur het leder het meest aantasten en mede doen slijten.

Sommige medicijnen kunnen chemische reacties verwekken via transpiratie. Er zijn nogal wat gevallen bekend, waarbij die reacties de beschermlaag van het leder sterk aantasten. In zo’n geval kan men zich niet beroepen op de garantie.

Ledersoorten en onderhoud

Leder

Is een organisch product, waarbij de grondstof een dierenhuid is. Over het algemeen worden er huiden van een rund gebruikt. Huiden worden niet geproduceerd en elke huid heeft dan ook zijn eigen natuurlijke kenmerken. Denk hierbij aan littekens, horzelbeten etc.

Vaak geld, hoe zachter het leder, hoe duurder het zitmeubel is. Dat komt omdat zachte ledersoorten heel dicht bij de natuurlijke huid staan. Hoe meer beschermende lakbestanddelen op de huid aangebracht worden, hoe eenvoudiger het onderhoud en hoe beter de weerstand tegen vlekken, zonlicht etc. is. Hoe zachter het leder hoe kwetsbaarder. Zachte, ofwel dure huiden, hebben dus niet noodzakelijk een langere levensduur.

Verzorgingsadvies: Leather Protection Set

Volaniline leder

Deze ledersoort is van uitsluitend vat-geverfde kwaliteit en heeft geen beschermlaag. Hierdoor beschikt het over een prachtige natuurlijke uitstraling. Structuur en kleurverschillen zijn onvermijdelijk en meestal goed zichtbaar. Directe bestraling door zonlicht dient te worden vermeden om verkleuring en uitdroging te voorkomen. Aniline leder is extreem zacht doordat er geen enkele beschermlaag is aangebracht. Doordat er geen pigmentlaag aangebracht wordt, zijn alle huidkenmerken zichtbaar en zijn kleurverschillen naar gelang de structuur van de huid en zijn absorptievermogen, opvallend genoeg.

Verzorgingsadvies: Leather Protection Set

Semi-aniline leder

Deze ledersoort wordt na het kleuren in het vat voorzien van een licht gepigmenteerde beschermlaag en is hierdoor praktisch in gebruik. Bij deze ledersoort zijn de natuurlijke kenmerken nog goed zichtbaar.
Door gebruik ontstaat een mooie glans, patina genaamd. Door de dunne beschermlaag zijn kleurverschillen eigen aan de natuurlijke absorptie van de kleurstof door de huid, duidelijk zichtbaar.

Verzorgingsadvies: Leather Protection Set

Gedekverfd leder

Deze lederkwaliteit is voorzien van een dekkende, gepigmenteerde finishlaag waardoor natuurlijke oneffenheden minder duidelijk zichtbaar zijn. Deze ledersoort wordt het meest toegepast vanwege de gebruiksvriendelijke eigenschappen. De finishlaag geeft het leder een extra bescherming tegen invloeden van buitenaf zoals zonlicht en vlekken.

Verzorgingsadvies: Leather Protection Set

Geschuurd leder
(B.V. Suède en Nubuck)

Bij deze lederkwaliteit is de toplaag van het leder geschuurd. Dit heeft als gevolg, dat dit leder een zeer comfortabele zit en fluwelen uitstraling heeft. Dit leder heeft geen afwerklaag in de vorm van lak of was waardoor het gevoelig is voor opname van invloeden van buitenaf. Ook bij deze ledersoort kunnen kleine kleurnuances zichtbaar zijn of op termijn gaan ontstaan. Ook dit hoort bij het natuurlijke karakter van deze ledersoort.

Verzorgingsadvies: Leather Wax & Oil Set

Leder afgewerkt met een was- en/of olielaag

Dit type is meestal een volnerf ledersoort. Het is gemaakt van volaniline leder. Deze volaniline wordt behandeld met plantaardige oliën om de ondergrond donkerder van kleur te maken welke door en door geverfd is met aniline kleurstoffen (pigmenten). Bij de laatste bewerkingsfase in de looierij wordt er met hete olie of was over de nerf van het leder gewalst. Door gebruik van dit leder zal het na verloop van tijd (op sommige plaatsen) lichter van kleur worden. Bij dit type leder is dit een normaal verschijnsel. Ook door het gebruik van hitte kunnen kleine beschadigingen of krassen bij dit type leder worden gecamoufleerd. Gezien de olie- of waslaag van het leder, is het niet aan te raden dit leder te reinigen. Gebruik in uiterste gevallen alleen een licht vochtige doek.

Verzorgingsadvies: Leather Wax & Oil Set

Old Saddle®

Dit type is gemaakt van het beste rundleder. Het is met mineralen gelooid en plantaardig nagelooid en elke huid is, zoals ook honderden jaren geleden gebeurde, op ambachtelijke wijze met de hand gepatineerd.
Dankzij het gebruik van hoogwaardige pigmenten op waterbasis, heeft Old Saddle een goede lichtechtheid. Old Saddle leder is een natuurproduct. Het ademt, is warm en heeft natuurlijke kenmerken die de charme en de schoonheid van het leder bevestigt.
Want dankzij deze kenmerken, hebben de kleurstoffen ook in verschillende mate in de huid kunnen dringen, waardoor de prachtige en attractieve kleurvariaties in dit luxueuze leder zijn ontstaan.

Gezien de waslaag van het leder, is het niet aan te raden dit leder te reinigen. Het leder regelmatig afstoffen met een droge doek is voldoende.

De meeste van de ledersoorten die wij aanbieden zijn van een beschermlaag voorzien. Enkelen hebben een dikkere beschermlaag dan de anderen. Let op, ook een beschermende huid is weinig bestand tegen fel licht, vochtigheid, transpiratie, warmtebronnen etc.

Behandeling van vlekken op leder

Aniline leder met beschermlaag en gedekverd anilineleder

Onderhoudsadvies voor leer1 – Gemorste substantie zo snel mogelijk verwijderen met lepel, doek of tissue; werk vanaf de buitenrand van de vlek naar binnen toe.

3 – Vlek bevochtigen met één van de hieronder aangegeven middelen (B, C en D opbrengen d.m.v. wattenstaafje) daarna vlek afvegen met katoenen doek of tissue.

3 – Plaats van vlek afnemen met spons en zeem

A- Soep van lauw water met afwasmiddel.
B- Alcohol, 70%, bedwelmend (raam openzetten).
C- Wasbenzine, brandgevaar, bedwelmend (raam openzetten), altijd licht deppen, nooit wrijven.
D- Terpentine, geen terpentijn, bedwelmend (raam openzetten), altijd licht deppen, nooit wrijven.
E- Keukenazijn, opbrengen met schone witte katoenen doek.
F- Zout water (50 gr. Zout op 1 liter water).

Aniline leder zonder beschermlaag

Afdeppen met tissue; verder kan en mag aan vlekken niets worden gedaan; vet-, olie- en vochtvlekken trekken veelal geleidelijk weg.

Suède en Nubuck

Afdeppen met tissue; deppen met iets vochtige (water) doek.

WAARSCHUWING

Probeer een schoonmaak- of oplosmiddel eerst voorzichtig uit op een onopvallende plek van het materiaal. Als u dan nog twijfels heeft, raadpleeg dan een deskundige.

Handige tips voor leder

  • Leder is een onderhoudsarm, maar geen onderhoudsvrij product.
  • Onderhoud het leder minimaal 2x per jaar met het door ons geadviseerde onderhoudsproduct.
  • Laat het liefst geen huisdieren op de bank.
  • Plaats leder bij voorkeur niet in direct zonlicht.
  • Plaats leder nooit dicht bij een warmtebron, zoals een kachel of radiator.
  • Kijk uit met jeanskleding. Spijkerstof kan afgeven en is bovendien harder dan de bovenlaag van het leder. Slijtage aan het oppervlak wordt hierdoor versneld.
  • Hard wrijven moet u op alle ledersoorten voorkomen.
  • Wij adviseren het gebruik van All-in House lederservice als onderhoud. Met de aanschaf van
  • All-in House bent u zeker van een 5 jarige vlekken- en calamiteitenservice. Vraagt u ons om informatie omtrent dit servicesysteem.