Veelgestelde vragen
Klantenservice
- keyboard_arrow_right Schrijf een review
- keyboard_arrow_right Vacatures
- keyboard_arrow_right Veelgestelde vragen
- keyboard_arrow_right Laagste prijsgarantie
- keyboard_arrow_right Betalingsinformatie
- keyboard_arrow_right Mijn bestelling
- keyboard_arrow_right Gratis transportbus
- keyboard_arrow_right Bezorgen en verzenden
- keyboard_arrow_right Retourneren
- keyboard_arrow_right CBW-erkende voorwaarden
- keyboard_arrow_right Service & Garantie
- keyboard_arrow_right Review Policy
- keyboard_arrow_right Cookieverklaring
- keyboard_arrow_right Privacybeleid
- keyboard_arrow_right Disclaimer

Binnen welke categorie valt je vraag?
Wonen
Algemeen
Waar gaat je vraag over?
Vragen:
Statische meubelen en vonken die van de meubelen af komen? Zo kan je het voorkomen:
Het is heel vervelend als je telkens opstaat uit je stoel of bank en een schok krijgt, vanwege statische lading. Dit komt doordat jij jezelf statisch oplaadt, elke keer wanneer je opstaat van de stoel/bank. Bij het opstaan schuift jouw kleding een beetje over de stof van de stoel/bank. Door dat wrijven laad je zowel jezelf als de bank op.
De belangrijkste oorzaak voor statische elektriciteit in huis is de luchtvochtigheid. Wanneer de luchtvochtigheid onder de 40% is, kun je extreem veel last hebben van statische elektriciteit. Probeer allereerst te zorgen voor een luchtvochtigheid tussen de 50% en 60%. Via Google vind je daarnaast nog meer verschillende oorzaken en oplossingen, waardoor de staticiteit kan ontstaan en hoe je het kan verminderen.
Een mogelijke andere oplossing is het gebruik van een Anti-Statisch spray, zie bijvoorbeeld deze Anti Statisch Spray van onze onderhoudsmiddelen leverancier Oranje Furniture Care. Deze spray vermindert statische lading op o.a. meubelstoffen en minimaliseert het aantrekken van stof en beschermt tegen de opbouw van statische elektriciteit.
Deze Anti-Statisch spray kan je ook vinden in onze winkel.
Velours / velvet stof beschadigd? Gemakkelijk te herstellen.
Een velours stof heeft een hoge pool. Deze hoge pool geeft de stof een unieke en rijke uitstraling met een zachte touch.
Velours -stoffen hebben de kenmerkende eigenschap dat de langere haren (hoge pool) kunnen gaan liggen. Hierdoor komt het ooit voor dat de pool “geplet” is of dat er “krassen” in de stof lijken te zitten.
Dit lijkt te gaan om een beschadigding van de stof, maar deze stof is erg sterk en dergelijke plekken/krassen kunnen eenvoudig worden weggehaald doormiddel van een veloursborstel.
Waarom vertoont mijn zitmeubel een lichte zitafdruk (lichte rimpeling in de stof) in de eerste weken?
In het kort wordt gesteld dat plooivorming een normaal verschijnsel is om te voorkomen dat de stof op de naden gaat scheuren.
Redenen waarom plooivorming ontstaat:
1) Doordat de zitting in verschillenden hardheden kan worden geleverd (Soft, Medium, Hard), kan het zijn dat er bij een zachtere zitting plooien tevoorschijn komen bij gebruik, dit is een natuurlijk verschijnsel en geen gebrek of productiefout.
2) Het is karakteristiek bij een softere vulling dat het gestoffeerde materiaal meer een ‘doorleefde’ look krijgt, dit is een groot verschil met een zitting die bijvoorbeeld met het stevigere materiaal bonell is gevuld. Bij dat materiaal zal de plooivorming minder zijn.
Niet iedere stof gedraagt zich hetzelfde op ieder model. Dit heeft vooral te maken met de rekbaarheid van de verschillende stoffen. Linnen stoffen zijn over het algemeen rekbaarder dan veloursstoffen (denk maar aan je linnen broek). Tevens zijn grof los geweven stoffen elastischer dan fijne strak geweven stoffen. Met dunne stoffen is de kans op plooivorming ook groter. Daarnaast is ook de grote van het kussen van een bank van invloed op plooivorming. Des te groter het kussen des te eerder kleine plooivorming kan ontstaan. Ten slotte is het type kussenvulling van invloed. Des te zachter de vulling, des te eerder kans op plooivorming. Plooivorming geeft een bank of fauteuil juist wel dat nonchalante karakter.
Nonchalant effect
Een nieuw lederen zitmeubel toont in het begin eventueel nog een beetje strak en stug. Maar zodra je het meubel eenmaal in gebruik heeft, zal er plooivorming ontstaan. Dit geeft een mooi nonchalant effect. Behalve de lederen bekleding zelf, zullen ook de vullingen en de vering in je meubel zich in stugheid aanpassen, waardoor je van een optimaal en natuurlijk zitcomfort kunt genieten. Bij zachte vullingen zal de nonchalante plooivorming overigens meer aanwezig zijn dan bij stevigere vullingen.
Ook kan de bekleding op je meubel plooivorming vertonen (dit kan ook na verloop van tijd optreden). Plooivorming komt voort uit de natuurlijke rek in de bekleding. Deze rek is nodig om teveel druk op de naden en daarmee onnodige slijtage te voorkomen. Dit zijn normale eigenschappen en zijn geen grond voor reclamatie.
Als richtlijn voor een acceptabele plooivorming kan de volgende beoordeling als uitgangspunt worden genomen:
Met betrekking tot een normale breedte van de zitting mag, indien van beide zijkanten naar het midden wordt gestreken, de plooi die hierdoor ontstaat, niet hoger dan 2 cm zijn. De plooien zijn toegestaan als de grootste plooi met betrekking tot een zittingbreedte van 700 mm max. 20 mm hoog is.
Afwijkende zittingbreedtes moeten volgens deze verhouding worden beoordeeld.
Uitzonderingen: Door het design gewenste extra breedte van het bekledingsmateriaal en softe, zeer zachte kussens. Onafhankelijk daarvan kan deze richtlijn bij een door het design bepaalde, geaccentueerde plooivorming worden overschreden. In principe geldt echter dat een plooivorming die door gebruik ontstaat normaal is als ze kan worden platgestreken.
Zie ook de video op Plooivorming bij stoffen bekleding | Kruit & Kramer
Waarom loopt de stramheid van vullingen terug in de eerste weken?
Bij het in gebruik nemen van een bankstel begint een proces waarbij het lichaamsgewicht de zitting indrukt. Hierdoor verandert de zitvulling. Het is dan ook wenselijk om de zitplaatsen in een bank zo gelijkmatig mogelijk te gebruiken om een eenzijdig inzakken van de vulling te vermijden. Als je altijd op dezelfde plaats zit, zal er immers verschil optreden met de andere zitplaatsen doordat je de bank alleen plaatselijk belast. Ook kan verschil in hardheid optreden door technische constructies bijvoorbeeld tussen zittingen en hoekdeel of tussen zittingen en longchair.
Naargelang de frequentie van de gebruiksduur, temperatuur en lichaamsgewicht zal gemiddeld na 3 tot 6 maanden de optimale zachtheid worden bereikt. Na deze eerste gebruiksperiode wordt het comfortniveau optimaal en blijft het jarenlang stabiel.
De binnenkant De grondstof die in de eerste plaats het comfort bepaalt is polyurethaan-foam. Een eigenschap van polyurethaan-foam is, dat het aanvankelijk in een nieuw zitmeubel harder is. Die hardheid daalt in ca. 6 maanden met 15% tot 20%, om zich dan voor vele jaren te stabiliseren. Het gewenste comfort is dan bereikt.
Zie ook de video op Zitspiegel in stoffen bekleding | Kruit & Kramer
De HR vulling valt tegen, hoe kan dat?
Koudschuim of High Resilience (HR) schuim is schuim met een hoge veerkracht. De basis is polyurethaan. De naam ‘koudschuim’ is afgeleid van de term ‘cold cure moulding’: schuim dat in niet verwarmde mallen wordt vormgegeven. Het heeft van nature een enigszins onregelmatige, open celstructuur waardoor het materiaal zeer goed ademt, een enorme veerkracht bezit en goed vocht afvoert.
De hardheid zal afhankelijk van het schuimtype, gebruiksduur- en intensiteit steeds verminderen waardoor plooivorming op elk bankstel onvermijdelijk wordt.
Zie ook de video op Eigenschappen van HR-vulling | Kruit & Kramer voor meer informatie over de eigenschappen van een HR-vulling.
Na deze eerste gebruiksperiode, ook wel inzit-periode genaamd, is het comfortniveau optimaal. Dit is het zitcomfort waar je de komende jaren op kunt rekenen. Om direct bij ingebruikname van zitkussens uit een polyurethaan schuim of koudschuim een zachter comfort te creëren kunt je een aantal keer rustig met je knie in de zitkussens duwen.
Belangrijk is dat je tijdens deze inzit-periode alle zitplaatsen gelijkmatig belast, dit om de garantie van 1 jaar op de vullingen te waarborgen.
Voor alle zitmeubelen geldt dat ze enkele maanden gebruikt moeten worden om het zitcomfort optimaal te ervaren. Kussens passen zich namelijk aan aan het lichaamsgewicht en kunnen zich hiernaar gaan vormen. Ook de ondersteuning van de zitting wordt soepeler naarmate het zitmeubel vaker belast wordt en kan daardoor wat aan stevigheid verliezen. Dit is een normaal en natuurlijk proces en geen fout van of in het product.
Wat is shading en wat kan ik hieraan doen?
Shading is een eigenschap van poolweefsels. Dat zijn weefsels waarbij de draadjes omhoog staan, bijvoorbeeld bij de velours stof. Doordat de draadjes omhoog staan, hebben deze stoffen een ‘warm’ en karakteristiek aanzien. Poolstoffen kunnen door lichaamsgewicht, warmte en vocht geplet worden. Dit noemen we ‘shading’. Er ontstaan zogenaamde ‘schijnvlekken’. Het zijn dus geen echte vlekken. De plekken die door shading ontstaan zien er uit alsof er met water op gemorst is. Op deze plekken liggen de polen van de stof niet allemaal in dezelfde richting. Afhankelijk van het standpunt van waaruit men naar deze plekken kijkt, lijken de plekken donkerder of lichter dan de rest van de stof. Het is een optisch effect en heeft dus met verkleuren of slijtage niets te maken.
Een behandelingsmethode om ‘shading’ iets te verminderen, is om de bewuste plekken een half uur met een goed vochtige doek te bedekken. Daarna kan je de velours met een zachte borstel voorzichtig en egaal tegen de vleug in opborstelen. Daarna moet je de stof minimaal 6 uur laten drogen. Helemaal egaal krijg je de plekken echter nooit. Shading is en blijft een eigenschap van poolstoffen. Het heeft geen invloed op de sterkte en dus de kwaliteit van de stof. Het geeft juist die mooie nonchalante vintage look.
Zie ook de video op Shading van stoffen bekleding | Kruit & Kramer
De stof van mijn bank vertoont pluisjes (pilling). Hoe kan dat en wat kan ik eraan doen?
Pilling is het ontstaan van losse vezeltjes op de stof, die door draaiende bewegingen op de stof gaan vervilten of klitten. Het zijn eigenlijk overbodige uitstekende vezeltjes die gaan ‘pillen’. De mate van pilling is afhankelijk van de binding, de vezellengte, de vezelsoort en de intensiteit van gebruik. Stoffen met wol kunnen eerder gaan pillen dan andere stoffen. Deze zogenaamde pilling kan ook komen door wrijving van een kledingstuk en/of fleeceplaid. Te intensef stofzuigen en borstelen vergroot ook aanzienlijk de kans op pilling. Daarom adviseren wij je zitmeubel te stofzuigen met een lage zuigkracht in combinatie met het borstel hulpstuk. Overigens wordt pilling in de loop van de tijd minder.
Met een pluizenkam of een textieltondeuse, kan je het eventueel verhelpen.
Deze textieltondeuses zijn verkrijgbaar in onze winkel.
Zie ook de video op Pilling (bolletjes) bij stoffen bekleding | Kruit & Kramer
Het hoekdeel van mijn zitmeubel heeft een ander comfort (te zacht/rimpelig) dan de andere zitelementen, waarom is dat zo?
Wanneer een zitmeubel is opgebouwd uit diverse elementen, dan kan de opbouw van een afwijkend element als een hoek of ottomane afwijken van de opbouw van de normale zitelementen. Dit omdat het een andere vorm en/of afmeting betreft, waardoor ook de ondersteuning weer anders zal zijn. Hierdoor kan er mogelijk een verschil in zitcomfort ondervonden worden. Dit verschil in opbouw en zitcomfort is een normaal verschijnsel en kan niet als argument gebruikt worden voor een klacht.
Zie ook de video op Zitcomfort in een hoekbank | Kruit & Kramer
Waarom verkleuren bepaalde stoffen?
Bij bepaalde type stoffen (velours en micro stoffen) is het karakteristiek dat de stof gaat glanzen, dit komt door bepaalde lichtinval en hoe het zitmeubel in het zicht geplaatst is. Houd het kussen in verschillende posities voor een raam. Je zult zien dat de stof door de lichtinval verschillende kleuren laat zien. Dit is inherent aan deze stof.
Tips
1. Vermijd direct zonlicht. Stoffen bekleding op zitmeubelen verschiet van kleur onder invloed van (zon)licht. Het beste is om direct zonlicht te vermijden en gebruik te maken van raambekleding als zonwering, shutters, screens etc. Katoenen en linnen stoffen zijn hier in het bijzonder gevoelig voor. Als je veel directe lichtinval hebt, kun je bij aanschaf het beste een wollen stof kiezen. Vele stoffenleveranciers geven de ‘lichtechtheid’ van een stof aan met een cijfer van 1 tot 8. Dit cijfer geeft aan in welke mate de stof ‘lichtecht’ is, ofwel gevoelig is voor licht, waarbij een lager cijfer betekent dat de stof gevoeliger is voor licht.
2. Vermijd negatieve invloeden van buitenaf. In het dagelijks gebruik hebben we te maken met allerlei stoffen die op het zitmeubel terecht kunnen komen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kleur afgifte van jeanskleding, chips, kranteninkt en tal van andere negatieve invloeden van buitenaf zoals vetten, zuren en transpiratie die door handen, haren en andere delen van het lichaam, altijd worden afgegeven. Ook medicijngebruik kan hierop van invloed zijn. Dergelijke klachten vallen niet onder de garantie.
Spijkerbroeken: de samenstelling van een spijkerbroek (denim) bestaat uit 100% katoen. Een spijkerbroek is gekleurd met z.g. ‘slechte’ kleurstoffen. Deze kleurstof kan op de meubelstof terecht komen en daar afhankelijk van de kleur een soort blauwe waas achterlaten, die niet of zeer slecht te verwijderen is. Spijkerkleding zorgt ook voor een schurende werking waardoor de stof versneld kan slijten. Om de kans op ‘blauwe waas’ enigszins te verminderen wordt aangeraden een spijkerbroek eerst grondig te wassen voordat deze in gebruik wordt genomen.
Transpiratie en medicatie: een lichaam scheidt altijd een hoeveelheid vocht af via transpiratie en damp. Transpiratie is gezond. Hierdoor worden echter ook een aantal chemische stoffen afgescheiden, die zeer langzaam maar zeker de stof of leer kunnen aantasten en mede doen slijten. Dit gaat nog sneller bij mensen die medicijnen gebruiken. Tip: wissel regelmatig van plek en kussens. Aantasting van de stof door bovenstaande zaken vallen echter altijd buiten de garantie.
Let op scherpe voorwerpen en klittenband. Veel stoffen zijn gevoelig voor scherpe voorwerpen zoals gespen, nagels van huisdieren en ringen. Deze voorwerpen kunnen het weefsel blijvend beschadigen. Let er op wat je in je zakken heeft en laat kinderen liever niet met scherpe voorwerpen op zitmeubelen spelen.
Kijk uit met jeans-kleding. Spijkerstof kan niet alleen afgeven. Het is bovendien harder dan de meeste stoffen en er zitten ‘spijkers’ op. Slijtage aan het oppervlak wordt hierdoor versneld.
Ook klittenband bevat haakjes die onherstelbare schade kunnen veroorzaken. Let dus op bij kinderschoenen met klittenband.
Steek losse draden terug:
Hoe zorgvuldig wij onze zitmeubelen ook bekleden, er kan in de weefsels altijd een draad los komen te zitten. Naai loshangende rafels c.q. draden met een kromme naald ‘terug in het grondweefsel’. Knip nooit losse draadjes af.
Moet ik de kussens van mijn zitmeubel regelmatig opkloppen?
Losse rug- en zitkussens: Het woord ‘losse’ betekent, dat de kussens tijdens het gebruik kunnen worden verschoven en telkens weer in de oorspronkelijke positie teruggebracht moeten worden. Het voordeel van deze vorm van stofferen is dat de kussen onderling verwisseld kunnen worden en dat hierdoor een gelijkmatig gebruik van de kussens mogelijk is.
Rugkussen/zitkussen: bij losse en opgezette rugkussens, welke met veren, watten of polyethervlokken gevuld zijn, is het noodzakelijk, dat deze kussens na gebruik weer opgeschud worden om de oorspronkelijke vorm terug te krijgen. Men kan dit vergelijken met het dagelijks opschudden van een hoofdkussen of een dekbed. Door middel van deze vorm van stofferen wordt een bijzonder zitcomfort ontwikkeld.
Wat is de gebruiksaanwijzing voor accu's en relaxmotoren?
het naar voren cq. naar achteren gaan zitten. Deze speling op de buis ten opzichte van de zit is nodig om de fauteuil soepel te laten draaien. Als je de buis strakker op de draaipoot zou monteren, dan zou de draaifunctie te stroef gaan.
Eerste keer opladen voor eerste gebruik
De accu minstens 8 tot 12 uur lang opladen om zo de volledige gebruikscapaciteit te bereiken. Om de levensduur van de accu te optimaliseren, is het van belang de oplader na het laden van het oplaadpunt los te koppelen (de oplader nooit continu aan de accu aangesloten laten).
Algemene gebruikshandleiding accu
a. Belangrijk: bij het opladen van een koude accu (5 graden of minder) dient u, in een warme kamer de accu tenminste 1 uur op kamertemperatuur laten komen.
b. De accu mag niet opgeladen worden bij temperaturen onder 0 graden en boven 40 graden.
c. Gebruik de accu en oplader uitsluitend in droge en geventileerde ruimtes.
d. Uitsluitend de originele accu, kabels en adapter/lader gebruiken.
e. Het gebruik van een verlengkabel is af te raden.
f. De accu en adapter/lader mogen nooit met een beschadigde kabel of stekker worden gebruikt.
g. De accu dient met de nodige zorgvuldigheid gebruikt te worden, dus niet laten vallen, stoten, of aan sterke vibraties blootstellen.
h. Als de accu of adapter/lader beschadigd zijn mogen deze niet meer gebruikt worden. Neem contact op met onze klantenservice om de beschadigde onderdelen te laten vervangen.
i. Accu niet aan open vuur blootstellen, of deze demonteren/openen.
j. Accu niet in water onderdompelen.
k. Buiten het bereik van kinderen houden.
Milieu
Gooi de accu aan het eind van zijn levensduur niet weg bij het normale huisvuil maar lever deze in bij een door de overheid aangewezen inzamelpunt. Op die manier lever je een bijdrage aan een schonere leefomgeving.
Belangrijk: De accu dient ook bij géén of weinig gebruik minstens één keer in de 3 maanden volledig te worden opgeladen.
Garantie accu en oplader: 1 jaar
Huisdieren en leder/stof
Huisdieren en leder gaan niet samen, het is niet erg als een hond of een kat één keer op je bankstel zit of ligt maar als dit een gewoonte wordt en je huisdier ligt iedere avond op de bank of fauteuil dan zal na verloop van tijd het leder vet en vies worden door de vacht van je huisdier. Dieren hebben een natuurlijke afweer tegen kou en regen door hun zuurtegraad van het bloed, hun vacht kan een vet/transpiratie vlek veroorzaken die soms niet meer verwijderd kan worden. Dit is ook van toepassing op stoffen bekledingen.
Bank of fauteuil stofzuigen
Tijdens het stofzuigen van de woonkamer, is het makkelijk om gelijk de zitmeubelen ook mee te nemen. Het stofzuigen met hetzelfde mondstuk beschadigt echter de bekleding van de zitmeubelen. Voor zitmeubelen zijn speciale mondstukken gemaakt, deze zijn verkrijgbaar bij de speciaalzaak. Het gebruik van deze mondstukken voorkomt beschadigen van de bekleding waardoor de vezels van de stof loskomen. Hierdoor ontstaat pilling en onnodige slijtage. Nog een tip: als de stofzuiger is voorzien van regelbare zuigkracht, stel dan de stofzuiger in op halve kracht voordat je het zitmeubel gaat stofzuigen.
Zie ook de video op Bank of fauteuil stofzuigen | Kruit & Kramer
Hoe moet ik mijn meubel onderhouden?
Elk materiaal heeft een andere gebruiksaanwijzing en moet je op een andere manier onderhouden en/of behandelen. Het hangt daarnaast af van de manier waarop het meubel is behandeld en wat de toplaag is. Op deze onderhoudspagina kun je meer informatie zien over de verschillende soorten leer (vol aniline, semi-aniline, suède etc.), hout (massief, gelakt, onbehandeld hout etc.) en stof. Er is informatie hoe je vlekken kunt/moet behandelen. En er staat welke onderhoudsmiddelen wij adviseren bij de verschillende materialen. Mocht je er niet uit komen of wil je meer informatie, neem dan gerust contact op met onze winkel.
Ik wil graag meer informatie over de meubelverzorgingsproducten van Kruit & Kramer.
Bekijk hier al onze onderhoudsmiddelen in onze webshop. Ben je op zoek naar een onderhoudsmiddel wat niet in onze webshop staat of wil je graag meer informatie over een onderhoudsmiddel? Kom dan langs in onze winkel voor advies welke onderhoudsproducten je het beste kunt gebruiken of bel met ons, via 050-3121519. Onze adviseurs staan voor je klaar.
Wat is de CBW Garantie?
Wij garanderen de kwaliteit van onze producten op fabricage en product fouten volgens de CBW-Erkend Algemene Voorwaarden, welke van toepassing is op je (eventuele) aankoop.
Kruit & Kramer geeft 2 jaar volledige garantie op de geleverde producten. De 2-jarige garantie geldt niet voor gebreken die verband houden met niet met de bestemming corresponderend gebruik door afnemer.
Klik hier om de voorwaarden te bekijken.
Hoe onderhoud ik leer met open structuur?
Zie hiervoor de video op Onderhoud leer met open structuur | Kruit & Kramer
Hoe onderhoud ik lederlook?
Zie hiervoor de video op Onderhoud van lederlook | Kruit & Kramer
Hoe onderhoud ik leer met een laklaag?
Zie hiervoor de video op Onderhoud van leer met laklaag | Kruit & Kramer
Hoe onderhoud ik gelakt hout?
Zie hiervoor de video op Onderhoud van gelakt hout | Kruit & Kramer
Hoe onderhoud ik geolied hout?
Zie hiervoor de video op Onderhoud van een geoliede tafel | Kruit & Kramer
EHBO bij koffie-, wijn- en vetvlekken
Zie hiervoor de video op EHBO bij koffie-, wijn- en vetvlekken | Kruit & Kramer
Hoe weet ik welke leersoort ik heb?
Leder is een natuurproduct met een mooie, luxe uitstraling. Goed en regelmatig onderhoud is nodig om de lederen meubelen lang mooi te houden. Leder kan op verschillende manieren afgewerkt zijn. Iedere afwerking vraagt om een andere manier van onderhoud. Daarom kijken we eerst naar hoe je de verschillende soorten kunt herkennen. Maak een duim nat en druk deze op het leder op een onopvallende plaats. Als het water in het leer trekt een een donkere plek achterlaat, heb je te maken met een open nerf structuur. Als het water lichtelijk wordt opgenomen door het leder, dan heb je te maken met een leder dat is bewerkt met olie of wax. Als het water niet wordt opgenomen aan het oppervlak, heb je te maken met een afgelakte ledersoort.
Er is nog een manier om de afwerking van het leer te herkennen, door gebruik te maken van je nagel. Krab op een onopvallende plaats met je nagel over het leer. Is er een spoor te zien met een andere schaduw en ziet het er fluweelachtig uit? Dan heb je te maken met een geschuurd leersoort met een open structuur. Is er een spoor te zien op het leder van een lichtere kleur? Dan is het leder afgewerkt met een wax en olie combinatie. Als er geen achterblijvend krassend effect te zien is, is het leder afgewerkt met een laklaag. Als je weet met wat voor leer je te maken hebt, kun je eenvoudig het juiste onderhoud toepassen. Verschillende leersoorten vragen namelijk om een verschillende manier van onderhoud. Heb je vragen, dan helpen wij je graag verder!
Zie de video op Leersoorten herkennen | Kruit & Kramer
Hoe kan ik mijn houten meubel tegen vocht beschermen?
De meeste houtsoorten kunnen, indien onbehandeld, o.a. met een “olie” worden beschermd of afgewerkt. Hierdoor blijft het “natuurlijke karakter” behouden en wordt deze direct beschermd tegen invloeden van buitenaf, zo voorkom je vlekken of kringen.
Let op!
Afhankelijk van welke olie wordt gebruikt, zal er een andere natuurlijke houtkleur ontstaan. Voor meer informatie kun je terecht bij één van onze specialisten in onze winkel.
Wat is houtworm en hoe te behandelen?
Houtschadelijke insecten worden meestal in de volksmond, en soms ook nog wel in de houtwereld, houtworm genoemd. Houtworm is trouwens een volkomen verkeerde benaming, het zijn meestal larven, die lijken op wormen, en soms de kever die het hout aantasten. Deze insecten komen zowel binnen als buitenshuis voor. In het bos kunnen ze op stam staande bomen aantasten maar hebben uiteraard ook hun plaats in de hele kringloop waarvan ook de schimmels deel uitmaken. Voor zover ze zich beperken tot die kerntaak is er niets aan de hand. Zoals eerder gezegd wordt het vervelend als de insecten zich gaan bemoeien met onze huizen, gebouwen, meubilair, kunst en antiek.
Voor meer informatie over houtborende insecten klik hier.
Houtworm kun je zelf bestrijden of laten bestrijden door een gespecialiseerd bedrijf. Zie voor meer informatie bijvoorbeeld www.ongediertebestrijden.com , www.houtwormboktor.com/houtworm of www.ews-group.nl/pest-control/plaagdier-database/ .
Heb je vragen of wil je advies. Bel of mail ons gerust. Wij helpen je graag.
Hoe kan het hout krimpen of uitzetten?
Het kan voorkomen dat door een verkeerde luchtvochtigheid in huis of (grote) temperatuurwisselingen het hout gaat werken. Het werken van hout betekent dat het hout gaat krimpen of uitzetten. Hierdoor kan je scheuren krijgen in je eetkamertafel. Zorg daarom altijd voor een juiste luchtvochtigheid in huis en beperk temperatuurverschillen zoveel mogelijk. Heb je hier vragen over? Neem dan gerust contact met ons op.
Impregneren van meubels
Je hebt gekozen voor de All-in House service. Met dit aanvullende serviceprogramma, hoeft je je vijf of zeven jaar lang geen zorgen te maken over service en garantie. Om je zitmeubelen te beschermen tegen vlekken en vuil van buitenaf, moet je eerst de zitmeubelen zelf inspuiten. Door het zelf inspuiten kunnen we de kosten voor deze service laag houden. Voordat je begint met het inspuiten van uw zitmeubelen, dek je eerst de vloer af met plastic, karton of een oude deken. Zet vervolgens een raam open voor een goede ventilatie in huis. Dit bevordert het droogproces. Als je de meubelen ‘s avonds inspuit, is het de volgende morgen droog en klaar voor gebruik. Schut de spuitbus voor het gebruik. Spuit vervolgens de spray in egale banen van links naar rechts en daarna in egale banen van boven naar beneden. Op deze wijze weet je zeker dat alle delen goed voorzien zijn van de juiste bescherming.
Voor banken en fauteuils wordt er één spuitbus per zitplaats geleverd. Voor eetkamerstoelen gebruik je één spuitbus voor twee stoelen. Een spuitbus hoeft niet helemaal leeggespoten te worden. Het restant kun je later nog gebruiken. Kijk hiervoor naar het filmpje: Eerste Hulp Bij Ongelukken. Het inspuiten kun je gewoon in huis doen, dit is niet schadelijk. Je kunt het vergelijken met haarlak. De geur die aan de spray is toegevoegd, is er om je eraan te herinneren dat je goed ventileert. Na het drogen is je zitmeubel helemaal klaar voor vijf jaar lang zorgeloos wonen.
Zie ook Zelf inspuiten All in House
Hoe monteer ik een relaxfauteuil?
Zie de video op Relaxfauteuil monteren | Kruit & Kramer
Hoe monteer ik de hoekelementen van een hoekbank?
Zie de video op Hoekbank monteren | Kruit & Kramer
Hoe monteer ik poten onder een bank?
Zie de video op Poten onder een bank monteren | Kruit & Kramer
Hoe sluit ik een relaxfunctie?
Zie hiervoor de video op Relax functie aansluiten | Kruit & Kramer
Hoe pak ik een nieuwe bank uit?
Zie hiervoor de video op Een nieuwe bank uitpakken | Kruit & Kramer
Hoe werkt de betaling in de webwinkel?
Indien je de bestelling in de webwinkel hebt afgerond, krijg je de vraag om online de betaling via iDEAL af te ronden.
Na ontvangst van de betaling ontvang je een bevestiging van je bestelling per e-mail.
Wat is iDEAL?
U kunt vertrouwd, veilig en gemakkelijk je aankopen doen via de Kruit & Kramer webwinkel. iDEAL is het systeem dat jou direct koppelt aan je internetbankierprogramma bij een online aankoop. Om gebruik te maken van iDEAL hoef je je niet te registreren, bestanden te downloaden of een account aan te maken. Maak je gebruik van internetbankieren bij ABN AMRO, Fortis, ING, Rabobank of SNS Bank dan kan je direct met iDEAL betalen. Je rekent dan snel en gemakkelijk af in de vertrouwde internetbetaalomgeving van je eigen bank. Betalen zoals je eigenlijk al gewend bent.
Hoe veilig zijn de betalingen via de webwinkel?
De daadwerkelijke betaling vindt plaats in een beveiligde omgeving, zodat je gegevens niet openbaar toegankelijk zijn.
Wat gebeurt er nadat ik een bestelling via de webwinkel gedaan heb?
Nadat je een bestelling geplaatst heeft, ontvang je een bevestiging van je bestelling per e-mail. Je bestelling wordt de volgende werkdag in behandeling genomen en indien nodig besteld. Bij onvoorziene omstandigheden m.b.t. de levertijd en beschikbaarheid van de producten uit je bestelling nemen wij contact met je op per e-mail.
Kan ik producten via internet bestellen?
Jazeker, je winkelen in onze online winkel. Je kan hier niet ons gehele assortiment vinden. Veel design merken en een deel van onze slaapkamer afdeling, zoals linnenkasten en boxsprings, staat niet in onze webshop vanwege de veelheid aan opties. Wij nodigen je graag uit in de winkel voor persoonlijk (slaap)advies.
Onze outlet ofwel showroomsale staat wel grotendeels in onze webshop.
Indien je een artikel in een andere uitvoering, kleur of materiaalsoort wenst dan kan je het beste de Kruit & Kramer woonmall bezoeken.
Zijn de artikelen voor gemonteerd?
Ja en nee. Veel artikelen in onze webshop zijn reeds gemonteerd of er moet enkel nog een kleine montage plaatsvinden. Bij banken en eetkamertafels moet enkel nog de poot / het onderstel gemonteerd worden, omdat het meubel anders niet door de voordeur past. Veel eetkamerstoelen worden gedemonteerd geleverd in een doos, zodat het zo weinig mogelijk ruimte inneemt in het transport, wat weer zorgt voor minder CO2 uitstoot, omdat er meer dozen in een vrachtwagen kunnen. Wij kunnen de eetkamerstoelen, tegen een kleine vergoeding, voor je monteren in ons magazijn. Uitzonderingen hierop zijn boxsprings en linnenkasten. Deze moeten altijd gemonteerd worden bij je thuis, omdat het gemonteerd niet door de deur past.
Wat moet ik doen als het meubel niet aan mijn verwachtingen voldoet?
Indien je een artikel online hebt besteld dan heb je als klant get recht om de bestelling binnen 14 dagen, in originele verpakking in overleg met de de winkel van Kruit & Kramer te retourneren. Het aankoopbedrag van je bestelling wordt dan, na correcte aankomst in het magazijn van Kruit & Kramer, aan jou teruggestort. De verzendkosten voor het terugsturen zijn voor je eigen rekening.
Wat is de levertijd op de producten?
Sommige artikelen zijn uit voorraad leverbaar. De meeste artikelen worden op bestelling geproduceerd door onze leveranciers wereldwijd.
Je krijgt na je bestelling een bevestiging van deze levertijd. De levertijd is enigszins afhankelijk van de desbetreffende leverancier.
Wat is het minimale orderbedrag op de webshop?
Er is geen minimaal orderbedrag in onze webshop. Voor het bezorgen worden verzendkosten/bezorgkosten in rekening gebracht, deze vind je in de winkelmand. Je kan je bestelling altijd gratis afhalen uit ons magazijn of uit één van onze winkels. Deze opties vind je ook in de winkelmand.
Kan ik mijn aankopen retourneren?
Webshop bestellingen en webshop artikelen kunnen alleen geretourneerd worden als deze nog in de originele verpakking zitten. De verzendkosten, voor het terugsturen, zijn voor je eigen rekening. Artikelen welke besteld zijn in de winkel kunnen niet geretourneerd worden.
Kloppen de prijzen in de webshop?
De prijzen in de webshop zijn conform de prijzen in onze winkels. Het kan echter voorkomen dat er een verkeerde prijs staat in onze webshop. Producten met een bedrag van €0.00 t/m €1.00 zijn geen acties, maar onvoorziene fouten. Vriendelijk vragen wij je deze fouten niet te bestellen, maar te melden bij ons, zodat dit aangepast kan worden.
Deze bestellingen leveren wij ook niet uit, hiervan word je uiteraard op de hoogte gesteld.
Kan ik artikelen bestellen die in de opruiming staan?
De meubelen in onze opruiming zijn showroom artikelen uit onze winkel. Je kan de meubelen uit de opruiming via onze webshop bestellen. Je kan ook een kijkje nemen in onze winkel, want wie weet staan er nog meer meubelen in onze winkel om je inrichting compleet te maken. In onze outlet vind je onder andere voordelige kasten, bankstellen, fauteuils, eetkamertafels en eetkamerstoelen. Zo kan je dus ook bij de complete inrichting van je woning terecht in onze opruiming. Let er wel op dat op artikelen die in de opruiming staan geen garantie gegeven kan worden.
Zijn de artikelen van Kruit & Kramer voor gemonteerd?
Ja en nee. Veel artikelen in onze webshop zijn reeds gemonteerd of er moet enkel nog een kleine montage plaatsvinden. Bij banken en eetkamertafels moet enkel nog de poot / het onderstel gemonteerd worden, omdat het meubel anders niet door de voordeur past. Veel eetkamerstoelen worden gedemonteerd geleverd in een doos, zodat het zo weinig mogelijk ruimte inneemt in het transport, wat weer zorgt voor minder CO2 uitstoot, omdat er meer dozen in een vrachtwagen kunnen. Wij kunnen de eetkamerstoelen, tegen een kleine vergoeding, voor je monteren in ons magazijn. Uitzonderingen hierop zijn boxsprings en linnenkasten. Deze moeten altijd gemonteerd worden bij je thuis, omdat het gemonteerd niet door de deur past.
Bezorgt Kruit & Kramer de aankopen ook thuis?
Kruit & Kramer bezorgt de artikelen via de webwinkel graag bij je thuis. Zie ook de volgende vraag over de transportkosten.
Worden er bezorgkosten gerekend op de webshop?
Bestellingen voor de provincies Groningen, Friesland en Drenthe worden geleverd voor een vast tarief van € 89,95.
Als het afleveradres elders in Nederland is, dan geldt een tarief van € 159,95. Dit is op basis van het bezorgen op de begane grond.
Dit tarief geldt niet voor accessoires. Voor accessoire bestellingen betaal je € 9,95 of € 15,- bezorgkosten, via PostNL. Extra bezorgopties op aanvraag (tegen meerprijs):
• Montage ter plekke, denk hierbij aan boxsprings en linnenkasten
• Bezorgen op een etage (1ste etage + € 10,-, 2de etage + € 20,-, 3de etage + € 25,-, 4de etage + € 30,- en 5de etage en hoger met lift + € 40,-.)
• Bezorgen op de Waddeneilanden (tarieven op aanvraag)
• Oude meubelen retour nemen (tarieven op aanvraag en is afhankelijk van het soort meubel dat retour genomen moet worden.
LET OP! DEZE BEZORGTARIEVEN ZIJN ALLEEN GELDIG VOOR WEBSHOP BESTELLINGEN EN NIET IN DE WINKELS.
Neemt Kruit & Kramer ook onze oude meubelen mee retour?
Ja, dit kunnen wij voor je verzorgen. Hier zijn echter wel kosten aan verbonden, afhankelijk van het soort meubel dat retour genomen moet worden.
Dit is vanaf € 75,-. Wij berekenen deze kosten aan je door, omdat er ook kosten voor ons aan zijn verbonden (handelingskosten bezorging en magazijn, transport naar de stort en de kosten van het storten bij de afvalverwerker).
Bezorging naar buitenland bij webshoporders?
Indien je meubels in het buitenland bezorgt wilt hebben dan raden wij je aan om contact op te nemen met de winkel van Kruit & Kramer. Klik hier voor de contactgegevens van onze winkel.
Is Kruit & Kramer aangesloten bij de Centrale Branchevereniging Wonen (CBW)?
Ja, Kruit & Kramer is aangesloten bij het CBW (Centrale Branchevereniging Wonen). Wij garanderen de kwaliteit van onze producten op fabricage en product fouten volgens de CBW-Erkend Algemene Voorwaarden, welke van toepassing is op je (eventuele) aankoop.
Kruit & Kramer geeft 2 jaar volledige garantie op de geleverde producten. De 2-jarige garantie geldt niet voor gebreken die verband houden met niet met de bestemming corresponderend gebruik door afnemer.
Klik hier om de voorwaarden te bekijken.
Wat moet ik doen als ik een servicemelding heb?
Kruit & Kramer staat voor de kwaliteit van haar meubelen. Wil je ondanks onze goede zorgen toch een service melding maken op de aangekochte meubels, dan kan je dat eenvoudig online indienen. Ga naar de website Mijn Verkooporder . Op deze website, onderdeel van Kruit & Kramer, kun je inloggen met je ordernummer en Pin Nr., welke vermeld staan op de verkooporder die je bij je aankoop hebt ontvangen. Na het inloggen kun je een servicemelding indienen, via de button ‘Servicemelding’, op het betreffende meubel. Zou je het probleem zo duidelijk mogelijk kunnen omschrijven en een overzichtsfoto en een detailfoto kunnen uploaden? Op deze manier hebben wij alle nodige informatie beschikbaar om je zo goed mogelijk verder te kunnen helpen. Onze service afdeling zal je servicemelding in behandeling nemen en indien nodig binnen 10 werkdagen contact met je opnemen.
Heeft Kruit & Kramer een klantenservice?
Kruit & Kramer heeft een eigen klantenservice. De klantenservice van Kruit & Kramer telt drie werknemers op kantoor, die je klachten behandelen. Eén werknemer op de service buitendienst, die indien nodig ter plekke je klacht beoordeeld en/of direct oplost. Als laatste is er één werknemer op de service binnendienst, die alle meubelen in onze werkplaats kan repareren.