Onderhoudsadvies stof
Algemene informatie over meubelstoffen
Meubelstoffen worden vaak gekozen om hun behaaglijke uitstraling, ze geven comfort en warmte. We kunnen meubelstoffen in hoofdzaak opdelen in 2 groepen.
- Meubelstoffen gemaakt van natuurlijke vezels.
- Meubelstoffen gemaakt van synthetische vezels.
Een combinatie van beide (ook wel “blend” genoemd) is natuurlijk ook mogelijk. Ondanks het feit dat meubelstoffen tegenwoordig aan zeer hoge kwaliteitseisen moeten voldoen, zijn er toch een aantal specifieke verschillen tussen natuurlijke en synthetische vezels.
Natuurlijke materialen
Natuurlijke stoffen zijn gemaakt van materialen uit de natuur, zoals katoen, linnen, wol etc. Een eigenschap van natuurlijke vezels is, dat het ademend vermogen en daarmee de behaaglijkheid van het meubel gegarandeerd is. Hiertegenover staat dat de vlekgevoeligheid hoger en de lichtechtheid meestal minder is dan bij synthetische vezels.
Synthetische materialen
Synthetische materialen zijn vezels die langs kunstmatige weg vervaardigd worden. Voorbeelden hiervan zijn polyester, polyamide (nylon) en acryl. Een belangrijke eigenschap van synthetische vezels is, dat de vezelopbouw gesloten is, d.w.z. een synthetische vezel is massief terwijl een natuurlijke vezel veelal hol is.
Dit heeft in het gebruik een aantal typische eigenschappen. Zo zijn de vlekgevoeligheid en lichtechtheid meestal beter dan bij natuurlijke vezels. Aan de andere kant is de opnamecapaciteit van een synthetische vezel geringer en zal dus eerder tot transpiratie kunnen leiden.
Velours en Platweef stoffen
Het uiterlijk van meubelstof kunnen we ruwweg in twee groepen indelen, namelijk platweef en velours. Een platgeweven stof is aan beide zijden hetzelfde en de ketting en inslag is duidelijk zichtbaar. Bij een velours stof bestaat de bovenzijde van de stof uit doorgesneden lusjes, dit is te herkennen aan een zgn. fluwelend effect. Een velours stof zal zich in de praktijk manifesteren met een shading effect, dit is een soort licht-donker effect wat deze stof karakteriseert en geen materiaal gebrek. Shading ontstaat door het plaatselijk platdrukken van opstaande vezeltjes.
Invloeden van bijv. spijkerbroek
Een veel gestelde vraag is de invloed van spijkerkleding (Denim) op meubelstof, hierover het volgende. Spijkerkleding is een katoen die gekleurd is met zeer slechte kleurstoffen en een versneld verouderings- c.q. ontkleuringsproces kunnen inzetten. Deze kleurstof kan op de meubelstof terecht komen en daar afhankelijk van de kleur een soort blauwe waas achterlaten, die niet of zeer slecht te verwijderen is. Spijkerkleding zorgt ook voor een schurende werking waardoor de stof versneld kan slijten. Dit zijn geen klachten die onder de garantie vallen.
Vlekken
Voorkomen is altijd beter dan genezen! Kies daarom bij aanschaf van een nieuw meubel met stoffenbekleding voor een All-in House behandeling. Onze All-in House behandeling vormt een onzichtbaar schild, dat zich om en in iedere afzonderlijke vezel hecht. Het voordeel hiervan is, dat substanties op basis van oliewater en vet –alles wat je kunt eten of drinken- geen vlek meer kan veroorzaken.
Pilling
Een ander effect dat van invloed is op het uiterlijk van meubelstoffen is het zogenaamde pillingeffect. Losse vezeltjes gaan door draaiende bewegingen op de stof vervilten of klitten. Dit verschijnsel verdwijnt op den duur. Met een pluizenkam of een textieltondeuse, die bij de drogist verkrijgbaar zijn, kunt u het verhelpen. Het zijn overigens uitsluitend de overbodige, uitstekende vezeltjes die “pillen”.
Handige tips voor meubelstoffen
- Plaats uw meubel bij voorkeur niet in rechtstreeks zonlicht, dit voorkomt verkleuring.
- Plaats uw meubel niet tegen een warmtebron zoals een kachel of radiator, dit voorkomt uitdroging cq. Schroeischade.
- Zuig uw meubel wekelijks uit met een zogenaamd meubelmondstuk (kleine zanddeeltjes zorgen voor een schurende werking waardoor de stof versneld zal slijten).
- Indien het meubel is voorzien van losse kussens, klop deze dan regelmatig op. Zo blijft de vorm beter behouden.
Behandeling van vlekken op textiel
1 – Gemorste substantie zo snel mogelijk verwijderen met een lepel; werk vanaf de buitenrand van de vlek naar binnen toe. Let op, dat u de substantie niet in het weefsel drukt; vochtige vlekken daarna droogdeppen met een tissue, niet wrijven.
2 – Vlek bevochtigen op wijze als hieronder aangegeven; daarna droogdeppen. Herhaal de behandeling 3 tot 5 maal; zo nodig nabehandelen met lauw sodawater (4 eetlepels op één liter), droogdeppen.
3 – Bevochtigen met witte keukenazijn, weer droogdeppen, bevochtigen met lauw water, nogmaals droogdeppen en nadrogen met föhn.
A- Cleantex Vlekkenspray.
B- Lauw water met zout (50 gram op 1 liter).
C- Alcohol (70%).
D- Terpentine (geen terpentijn).
E- Wasbenzine (brandgevaar).
F- Witte keukenazijn.
X: Niet gebruiken bij schuimrubber*.
XX: Bedwelmend, raam open zetten.
XXX: Brandgevaarlijk, bedwelmend, raam open zetten.
* Deze kunnen het schuim onder de bekleding alsmede bekleding vervaardigd uit synthetische vezels aantasten; ook zijn niet alle kleurstoffen in eiwit- of cellulosestoffen bestand tegen reinigingsmiddelen.
WAARSCHUWING
Probeer een schoonmaak- of oplosmiddel eerst voorzichtig uit op een onopvallende plek van het materiaal. Als u dan nog twijfels heeft, raadpleeg dan een deskundige